Guitar Jungle - Køb IKKE 'Guitaren i Sækken'

Det er let at blive snydt - køb IKKE guitaren i sækken!Det kan være en jungle at købe en begynder guitar. Alle har en mening..og en guitar de vil af med. Og det er jo ikke fordi alle er ude på at snyde dig...men dem, der sælger har nogle gange heller ikke helt forstand på guitar og er måske ikke klar over at der er et problem.

Mange synes at en begynderguitar skal være billig og at at enhver billig guitar må være en god begynderguitar. Øh....nej.

En begynderguitar skal kunne spille....eller mindst kunne justeres til at spille. En dyr guitar kan have alvorlige problemer og nogle billige lorteguitarer kan blive OK at spille på. Langt det største problem med brugte guitarer er de skavanker, der ikke er åbenlyse og man ikke lige ser med det samme.  Meget kan gøres, men der findes nogle guitarer som man bare skal holde sig væk fra (IMHO). Se StarSound.

Når du køber en brugt guitar af mig så har jeg allerede været igennem hele listen nedenfor. Og hvis der er noget jeg har overset så er der jo garanti på.

- Halsen skal være nogenlunde lige, eller bue let 'op ad'  (den vej strengene trækker). Hvis den ikke er det så skal man kunne skrue på den lange bolt der går igennem halsen; 'Truss rod'. Der er ikke så mange Klassiske/Spanske guitarer, som har en truss rod. Hvis den ikke har det så må halsen ikke være for buet fordi man ikke nemt kan rette den op og så kan den være svær at spille på.  Truss rod'en har en bolt eller møtrik, som skal virke, f.eks må den ikke have rundede kanter, for at kunne justere halsen.

Neck rleif- Strengene skal ligge nogenlunde tæt på gribebrættet ellers bliver den svær at spille på. Strengene må heller ikke ligge for tæt - så rasler den. Der er mange ting man kan gøre for at løse nogle af disse problemer, men det kan være svært for en begynder at genemskue. På en elekstrisk guitar skal man kunne justere højden på strengene - normalt på nogle små unbrako skruer, og man skal kunne justere 'slæderne' - altså 'længden' af den enkelte strenge for at være sikker på at de enkelte strenge stemmer på hele gribebrættet. Man risikerer let at købe en guitar hvor skruerne er runde inden i og ikke kan drejes, eller de er så medtaget af rust og snavs at de ikke kan dreje. På en Klassisk/Spansk/Western kan man normalt ikke justere disse ting og de sætter så lidt større krav til standen af guitaren. Man kan sikre sig at broen - den 'plastic' dims strengene hviler på hvor de sidder fast - er i god stand.

- Stremmeskruerne eller mekanikkerne skal naturligvis kunne dreje rimelig let og må ikke 'skippe' somk kan ske når strengen bliver stram og det lille 'gear' i stemmeskuren ikke har 'runde' tænder.

Broken Nut- Top sadlen - der hvor strengene kommer fra stemmeskruerne til hals - er et lille stykke 'plastic' med riller til de enkelte strenge. Det er vigtig at den er intakt - den kan være knækket, rillerne for dybe eller der kna være en lille stykke, som er knækket af og ikke holder korrekt på strengen.

Slidte bånd- De metal stykker der sidder på halsen hedder bånd og de skal være i god stand også. De må gene være sllidt og der må også gerne være ujævnheder her og der, men i den perfekte verden er de fine blanke og ikke slidt.

- På el guitarer og andre med mikrofon/pickup skal elektronikken naturligvis virke. Alle pickupper skal sige noget (hvis der ikke er strenge på så gnid noget af metal på pickuppen og den skal sige noget. Alle drejeknapper (potentiometre) skal dreje let og uden fysisk 'bump' og uden elektrisk støj. Samme med alle kontakter - de må ikke lave mærkelige lyde. Hvis en guitar har stået i lang tid kan den godt skratte lidt. Kør knapperne frem og tilbage nogle gange og støjen forsvinder. Nogle gange er det nok - rigtigt ofte skal elektronikken renses. IKKE MED WD40!! Nogle guitarer skal have et batteri. Check at det virker og at der ikke er fyldt med gammelt ætsende batteri slim - det kan være ødelæggende. Jackstikket til ledningen skal være stramt, men ikke for stramt og ikke lave mærkelige lyde,

Løs hals- Skrammer, hakker, lakfejl, slid, revner i træ.....så længe det ikke har indvirkning på den funktionelle del er det fuldstændig ligegyldigt og en personlig ting. Bare vær sikker på at ingen evt. skader laver mærkelige lyde - de har en tendens til at lave nogle rigtig grimme rasle lyde ved nogle toner. Check at hovedet på guitaren ikke har en revne, der hvor det møder halsen - nogle gange kan et problem være godt skjult så hiv lidt i hovedet for at se om en revne eller sprække åbner sig. Check at halsen ikke har løsnet sig fra kroppen. Undertegnede må ha' købt 100vis af brugte guitarer og har selv af og til overset ting på en brugt guitar som jeg købte - købte faktisk en elguitar hvor halsen var knækket oppe ved hovedet uden at ha' nogen effekt på spilbarheden....den dag. Det var kun fordi jeg ikke lige trak/trykkede på hovedet af guitaren. Live and  Learn :)

Der er mange andre ting, som spiller ind, men det er nogle af de mest almindelige.

Du behøver ikke bruge en formue på en begynder guitar - men hvis du ikke selv har forstand på det så er det SÅ er let at købe noget crap. Og så kommer du ned til mig bagefter og får den fixet og har ikke sparet noget på at købe skrammel på dba :) - det er da fjollet.

Venlig hilsen,

Gregers

Se Lydmuren's guitarer...